Bila kita berbicara kyung Mustafa Kemal Ataturk, perkara-perkara apa terpacul batin kepala kita ialah menghapuskan aset kekhalifahan dan tindakan beliau di atas institusi agama. Namun cerita most masyhur berkenaan beliau ialah jenazah beliau tidak diterima bumi keer dosa-dosa apa dilakukan pada umat Islam. Saya akui ini satu topik kontroversi yang sering diceritakan para agamawan di medan-medan ceramah tak kira masa atau secara spasial tetapi cantik tiba masanya untuk kita perbetulkan kematian ini supaya fact diketahui semua.

Anda sedang menonton: Mustafa kemal ataturk tidak diterima bumi

Tahun-tahun last Ataturk


Pada lima 1937, siap timbul tanda-tanda kemerosotan kesihatan Ataturk. Pada awal five 1938, semasa melakukan lawatan nanti Yalova, Turki, beliau ditimpa diseases serius dan memerlukan rawatan doktor. Selepas mendapat rawatan jangka pendek di Yalova koknya keadaan kesihatan beliau dilihat bertambah baik, Ataturk meneruskan lawatan seperti dirancang.

Namun, keadaan kesihatan beliau back merosot semasa does perjalanan setelah Ankara, Mersin dan Adana. Apabila beliau pulang semula ke Ankara pada Mei 1938, Ataturk dinasihatkan buat berangkat nanti Istanbul buat mendapatkan rawatan untuk penyakit beliau. Sasaran diagnosis yang dilakukan pakar perubatan mendapati beliau menghidap sirosis, sejenis penyakit hati yang mengakibatkan pembayaran di muka dalam tisu berserat dan pemusnahan sel-sel hati.


Dan ini sesuatu yang noel mengejutkan keer menurut rekod, Ataturk dikenali sebagai feet botol, shang menari, bermain permainan kad dan perempuan. Berikutan itu, beliau mengabadikan keputusan menjadikan Istana Dolmabahce, Istanbul, di sebelah utara bahagian Eropah Selat Bosphorus kemudian kediaman beliau.

Semasa bulan-bulan terakhir ini, walaupun dalam keadaan sakit apa teramat, Ataturk cuba meneruskan rutin harian sebagai biasa. Antara rutin beliau di atas bulan-bulan tersebut ialah mempengerusikan mesyuarat Majlis Menteri-Menteri, rampung urusan berkenaan wilayah Hatay dan dulu tuan rumah kepada raja Carol II dari Romania semasa lawatan baginda usai Turki di atas Jun 1938.


Namun, Ataturk dilihat langka berdiri dan pada ketika itu, berehat di ~ kapal layar Savarona sehingga akhir Julai 1938, koknya keadaan kesihatan beliau kembali merosot lalu dipindahkan nanti satu bilik khas untuk beliau di Istana Dolmabahce. Semasa di Dolmabahce, Ataturk koma di atas September sebelum back tidak sedarkan diri pada 9 November. Pada tanggal 10 November 1938, beliau meninggal dunia pada usia 57 tahun dengan pukul bilik tidurnya menunjukkan waktu kematian 9.05 pagi.

Pengebumian

Persiapan telah diatur melalui pihak berkuasa karena menguruskan urusan pemakaman negara untuk Ataturk. Di ~ ketika itu, belum ada keputusan berkenaan secara spasial pemakaman. Sehari selepas kematian beliau, Parlimen Turki yang bersidang di Ankara melantik Ismet Inonu such Presiden republik Turki yang baru.

Pada mulanya, noël ada keperluan buat melakukan solat jenazah bagi Ataturk. Namun, Makbule Atadan, kakak kepada Ataturk, yang menetap di Dolmabahce selama beberapa aku sehingga hari kematian Ataturk, mendesak agar urusan tersebut dilakukan di sebuah masjid sebelum jenazah dibawa nanti Ankara. Akhirnya, Atadan diyakinkan melalui Presiden Jabatan Pengurusan Agama, Rifat Borekci bahawa solat jenazah tambahan seharusnya dilakukan di luar masjid.


Pada 19 November, pada kota 8.10 pagi times tempatan, solat jenazah Ataturk diimamkan melalui Profesor Serafettin Yaltkaya, pengelola Institut Kajian Islam bagaimana ia dilakukan batin Bahasa Turki dan ~ no mengikut Bahasa Arab. Semasa upacara berlangsung, sebarang usaha untuk mengambil cat, dll adalah tidak dibenarkan. Solat jenazah dihadiri melalui orang-orang yang rapat mencapai beliau, beberapa people jeneral, pegawai-pegawai agama, kakitangan istana dan Mejar Yasar Okur, seorang hafiz Al-Quran merangkap pegawai tentera yang berkhidmat together Ataturk selama 15 tahun.

Memandangkan urusan pengebumian ditangguhkan bagi memberi pilihan kepada def-def kehormat dan orang penuh sesak memberi penghormatan terakhir kepada Ataturk, jenazah beliau telah diawet di Ankara melalui pakar patologi dari akademi Perubatan Tentera Gulhane (GMMA), Prof. Lutfi Aksu. Sementara mengolahnya pengkafanan dilakukan melalui salah seorang dari sembilan pakar perubatan yang menandatangani sijil wafatnya beliau, Prof. Mehmet Kamil Berk. Then jenazah Ataturk dibaringkan dalam posisi rehat sementara Atadan, pegawai-pegawai tinggi empire dan tentera serta sendiri berpengaruh go memberi penghormatan last pada waktu-waktu tertentu.


Jenazah Ataturk diletakkan dalam satu keranda hutan walnut berkualiti tinggi mencapai bahagian dalam diperbuat daripada hutan mahogani. Keranda apa dilitupi menjangkau bendera kebangsaan Turki diletakkan di ~ 16 November di dewan sambutan istana di ~ sebuah catalfaque. Ianya diapit mencapai tiga senter tinggi pada setiap sisi penggambaran enam rukun kepala Kemalisme dan diletakkan lingkaran bunga diatas keranda untuk tatapan people ramai. Selama tiga hari, beribu-ribu setiap orang hadir bagi memberi penghormatan last kepada beliau diatas catalfaque bagaimana itu? pegawai-pegawai kehormat bertugas mengolah jenazah.

Selepas selesai solat jenazah, jenazah Ataturk dibawa keluar dari Dolmabache, diletakkan atas kaison yang ditarik kuda dan dibawa di hadapan perarakan jenazah setelah Taman Gulhane. Dari Seraglio Point, sebuah bot torpedo membawa jenazah beliau setelah kapal perang TCG Yavuz. Kapal yavuz diiringi melalui kapal tentera lautnya Turki dan kapal-kapal asing membawa jenazah sehingga melepasi pulau Buyukada. Usai itu, yavuz meneruskan perjalanan usai bandar pelabuhan Izmit.

Keranda yang bawa jenazah dipindahkan ke atas keretapi pengebumian dan dibawa setelah Ankara bagaimana ia tiba di atas 20 November 1938. Menanti jenazah tiba ialah def-def kehormat terdiri daripada Presiden Turki, Ismet Inonu, speaker Parlimen Turki, Abdulhalik Renda, Perdana Menteri, Celal Bayar, menteri-menteri Kabinet, Panglima Angkatan Tentera Turki, bidang Marshall Fevzi Cakmak, pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan tentera serta semua dengan fasih parlimen.

Keranda Ataturk then sekali another dibawa di atas kaison ke Bangunan asosiasi Agung Kebangsaan Turki di Ulus, koknya ia diletakkan overhead sebuah catalfaque di hadapan bangunan Parlimen buat tatapan umum. Ini memberi peluang kepada ribuan warga Ankara memberi penghormatan last kepada Bapa Turki Moden. Pada hari berikutnya, satu lainnya upacara pengebumian lebih geram diadakan bagi memberi pilihan kepada pemimpin-pemimpin asing memberi penghormatan terakhir.

17 pemimpin asing hadir memberi penghormatan. Perarakan dengan keranda jenazah Ataturk apa dilitupi mencapai bendera Turki diletakkan atas kaison yang ditarik kuda dibawa usai Muzium etnnologist Ankara turut diiringi sembilan detasmen pegawal kehormatan. Antara negara yang menghantar detasmen tersebut ialah Britain, Iran dan Yugoslavia. Setibanya di muzium, keranda Ataturk diletakkan di dalam sebuah keranda batu marmar berwarna putih yang dibina khas mencapai bendera Turki menutup penutup keranda.

Dan dari rekod rasmi ini, cerita jenazah Ataturk noël diterima bumi muncul dan tersebar secara meluas di serata dunia termasuk di medan-medan ceramah. Dan bila memandang polisi pemerintahan Ataturk, maka noël hairanlah bagaimana ia dapat dikaitkan kemudian satu kisah teladan apa menarik tetapi sumbernya goyah.


Cerita sebenar kenapa kaya Turki menyemadikan sementara jenazah beliau di situ ialah mereka mahu membina satu complex pemakaman besar untuk Ataturk pada bukit paling tinggi di Ankara pada ketika itu, Rasateppe. Memandangkan projek complex pemakaman apa dipanggil Anitkabir become mengambil masa 15 tahun, maka pihak empire memilih Muzium etnik Ankara sebagai tempat persemadian sementara beliau.

Anitkabir


Dan impian tersebut menjadi kenyataan diatas 1953, apabila penutup keranda rock dibuka kali pertama dan keranda tersebut dibawa keluar dengan bantuan kren tipe trispastos untuk diletakkan di ~ catalfaque mencapai disaksikan melalui kakak Ataturk, Makbule Atadan, Presiden Celal Bayar, speakers Parlimen Refik Koraltan, Perdana menkes Adnan Menderes, Panglima Angkatan Tentera Turki Nuri Yamut, Abdulhalik Renda dan banyak pegawai tinggi kerajaan.

Gabenor Ankara, Kemal Aygun menugaskan ahli patologi dari fakulti perubatan Universiti Ankara, Profesor Kamile Sevki Mutlu buat mengeluarkan keranda, ujian jenazah dan menyelia proses pengebumian semula di mana ia harus mengikut tradisi pengebumian tempatan.

Proses yang berlaku pada 9 November ini menyaksikan Prof. Mutlu dibantu oleh dua rakan sekerjanya, Dr. Cahit Ozen dan Dr. Seref Yezgan serta 10 guru sekolahnya tinggi teknikal vokasional apa dihadiri pegawai-pegawai tinggi kerajaan.

Selepas membuka bahagian di dalam zink, mereka menemui sebuah plastik cokelat mengandungi jenazah Ataturk apa disokong menyumbangkan kayu. Selepas mengeluarkan plastik dan bahan kafan jenazah, prajurit Prof. Mutlu mendapati jenazah beliau masih dalam keadaan baik dan noël busuk terima kasih kepada mengolahnya pengawetan yang dijalankan 15 lima lepas malalui Prof. Aksu apa meninggal world pada five 1951.


Turut ditemui dalam keranda tersebut ialah sampel jernih kimia pengawet yang digunakan dalam satu botol tutup pintu bersama merek kimia tersebut. Def-def kehormat naik setelah catalfaque seorang demi seorang dan memandang permukaan Ataturk. Overhead nasihat Prof. Mutlu, keranda ditutup akuarium selepas jenazah dikafankan dengan kain yang baru dan diberi kimia khas buat kekal utuh.

Sehari selepas itu, di atas tanggal 10 November 1953, keranda dilitupi bendera Turki dibawa disetujui dari Muzium etnnologist Ankara dan diusung melalui 12 askar karena diletakkan atas kaison karena dibawa setelah lokasi abadi persemadian beliau, Anitkabir. Pengusungan keranda diketuai melalui pelbagai pemuka komuniti agama Turki seperti Armenian Patriach, Greek Orthodox, roman inn Katolik dan ketua rabi Yahudi selain Presiden Bahagian bab Ehwal agama Turki.

138 pegawai simpanan muda termasuk daripada cordon sehingga tiga kilometer terdiri daripada Presiden, Perdana Menteri, Menteri-Menteri Kabinet, ahli-ahli perhimpunan kebangsaan, gabenor-gabenor utama dan diplomat-diplomat asing. Sementara 21 juta rakyat Turki berdiri tegak dan senyap seketika selama five minit di setiap pelosok negara. Seorang admiral tentera laut menjaga kusyen baldu mengandungi Pingat Kemerdekaan, satu-satunya pingat batin banyak pingat apa dimiliki, yang dipilih Ataturk untuk dipakai.

Dan Bapa Turki Moden disemadikan di tempat persemadian kekalnya, kompleks pemakaman Anitkabir. Seorang pegawai menceritakan pengalaman semasa tangani itu tersebut berlangsung, “Saya masih bertugas pada aku pengebumiannya, bila saya menitiskan air mata kyung hakikat kematian. Aku ini saya tidak bersedih keran 15 lima telah teori saya bahawa Ataturk noel pernah mati.”

Legasi

Hari ini, di atas 9 November setiap tahun, diatas 9.05 pagi, segenap aktiviti dihentikan seketika selama dua minit. Siren dibunyikan di semua pelosok bangsa dan person Turki diam seketika pada times tersebut buat menghormati Ataturk tanpa mengira kesamaan ada di jalan raya, kafe atau pasar raya. Bagi pelajar sekolah, mereka juga diam seketika selama seminit di atas 9.05 pagi. Pada hari itu, bendera Turki berperilaku separuh ting bagi mengingati presiden duluan Republik Turki.


Bagi yang mengikuti historia Turki, pasti sedar ini adalah jasa Ataturk membebaskan bangsa daripada dijajah Britain, Perancis, Itali dan greek dan menghalau mereka disetujui dari bumi Anatolia. Dan Ataturk turut berjasa bawa Turki maju ke dore sebagai sebuah bangsa dengan melancarkan pelbagai polisi bagi mengukuhkan kembali Turki kemudian sebuah negara. Kehebatan beliau di dalam mengendalikan soal pemerintahan mengagumkan penuh sesak sehingga menjadikan beliau ataukah ideologi Kemalisme seperti cara perlawanan imperialisme Barat.

Daripada shah Reza dari Iran sehinggalah presiden pertama Tunisia, Habib Bourgiba menjadikan beliau kemudian inspirasi. Sementara parti Nazi deutsche diketuai Adolf Hitler menganggap beliau sebagai sebahagian daripada mereka dan meniru bulat-bulat sebahagian polisi Ataturk such bersikap sulit terhadap lebih terang (institusi Islam) dan menghalau keluar dicuri minoriti such yang dilakukan beliau di atas 20-an dan 30-an. Pada days kematian Ataturk, Joseph Goebbels, menteri Propaganda dewa menyifatkan kematian beliau satu kehilangan apa sukar digantikan.

Namun diatas masa sama, polisi keras Ataturk terhadap Islam sama sekian mencalarkan imej beliau such patriot dan nasionalis. Ya, beliau tuhan benar kebebasan perempuan tetapi menafikan kebebasan mereka menutup aurat. Ya, beliau masih pembenaran azan dan Al-Quran tetapi alles diubah dalam Bahasa Turki berikutan sikap beliau diatas anti-Arab. Cacat kata, pendekatan sekular Ataturk memahami Islam sehingga nanti tebing curam. Namun, tindakan ini mendorong ramai ulama bangkit implisit Said Nursi hafizahullah untuk memelihara cahaya agama daripada terus pudar di bumi Anatolia.

Tetapi legasi terbesar Ataturk ialah Kemalisme. Kemalisme ialah satu doktrin politik apa menganggap dirinya moden dan pro-Barat, sosialis, pro-tentera dan ultra-sekular batin pendekatannya sehingga mencekik warga Turki buat bernafas dalam mendapatkan baik mereka terutama soal gratis agama.

Dan ini siap dibuktikan dengan siri kudeta di atas 1960, 1971, 1980 dan 1997 koknya tentera dan warisan kehakiman memperlihatkan diri mereka kemudian penjaga Kemalism. Dan mereka noël teragak-agak menyingkirkan mana-mana tokoh sama ada Adnan Menderes atau Necmettin Erbakan sekiranya agenda empire berlawanan mencapai enam prinsip terutama Kemalism.

Namun, keghairahan Kemalism ini finite memakan diri kerana perlahan-lahan dilambungkan rakyat yang mula panjang kepada pan-Islamisme dan mahukan bagian belakang hak mereka apa dinafikan. Ini dibantu pula dengan beberapa keputusan sekutunya Eropah (EU) yang noel memihak kepada mereka termasuk mengharamkan mahkamah keselamatan bangsa dan kebijaksanaan parti-parti politik bercorak Islam termasuk Parti Pembangunan dan keadilan (AKP) permainan catur politik yang tolong mereka naik nanti puncak. Dan siapa sangka mencapai cubaan rampasan kuasa terbaru di ~ 2016, ia bukan langkah di atas kejatuhan sebuah lainnya kerajaan opsi rakyat tetapi satu lagi pukulan besar kepada Kemalisme.

Lihat lainnya: Cara Membuat Cv Gratis Bahasa Indonesia, Membuat Cv Yang Lebih Menarik, Gratis!


*

Moustapha Abbas

Graduan Bachelor of organization Admin (Human Resource) dari UNITAR apa meminati sejarah dari 11 tahun. Ketika ini merupakan saudagar simkad tone Excel. Harapan terbesar ialah pemandangan saudara seagama dan sebangsa bagian belakang bersatu under satu panji dan terus keterpurukan bersama. Tanpa perpaduan, manusia tidak akan setelah mana-mana, malah noël akan dapat membina sebuah tamadun yang gemilang kemudian mana apa dilakukan oleh nenek moyang kita yang lepas. Dan historia adalah saksi bahawasanya perpaduan kunci penting di dalam membina sebuah tamadun apa gemilang.