*

"Knock pada kayu! Jangan bersiul indoors "- kalian mengulangi dari nenek kanak-kanak. Dan bagaimana itu? mereka membuli kita mana-mana roh-roh jahat, brownies dan kucing hitam! kepercayaan karut tradisi tegas terperangkap di dalam kesedaran Rusia subcortex, dimasukan sisa-sisa pagan kebijaksanaan bidaah kaum. Dan walaupun diatas hakikatnya bahawa bunian dan sprites hari ini terdapat beberapa yang takut rakyat Rusia masih sentiasa "duduk di trek," dan lebih suka untuk tidak menumpahkan garam.

Anda sedang menonton: Cara ruqyah rumah dengan garam

Sol bangun - air mata menumpahkan

*

Mungkin hampir setiap seorang daripada kita, apabila their bangun garam entah bagaimana mengimbas kembali satu wasiat yang paling popular yang ia menjanjikan pertengkaran dan rasa noël puas hati. Garam di dalam budaya dunia ini mempunyai cukup tradisi kaum menaiknya dan watak yang pelbagai, tetapi Rusia telah sentiasa dilampirkan kepadanya, duluan sekali, biaya dalam negeri. Adalah dipercayai bahawa tanda tangan ini muncul semasa rusuhan dan pemberontakan di Rusia di ~ pertengahan abad XVII, apabila garam menemani itu adalah benar-benar emas. Malalui itu pentingnya - bangun membuang kerumunan perkara berharga - noel dapat noël akan bawa kepada perjuangan di batin rumah. Tetapi person Rusia pintar cepat menemui satu cara untuk mengelakkan masalah. Jadi, jika kamu beriman kepada tanda-tanda dan masih bangun garam, jangan bimbang. Hanya ketawa, atau memberi diri anda buat memukul di dahi, atau taburkan utama tertumpah garam. Then mereka mula bergurau bahawa jika makanan yang terlalu masin - enim tukang koki adalah kekasih dengan seseorang.

Dewan wisel - proglyadish wang

*

Ini petanda semua rakyat tahu, walaupun yang paling jauh dari khurafat rakyat Rusia. Selain hakikat bahawa bersiul dalam rumah just boleh were kurang ajar, wisel, menurut kepercayaan popular, ia adalah bisa untuk bawa ke rumah jahat apa berbeza. Dan boleh menyinggung perasaan brownies. Kemudian dia melarikan diri, mengambil dengan dia ndak sahaja didapatkan baik, tetapi tambahan untuk berehat. Bersiul angin datang usai dalam rumah itu, yang also boleh membawa pulang semua kekayaan. Noël menghairankan, gosip sentiasa takut kepada ribut mahkamah bersiul. Lateral itu, jika wisel di rumah, dari mereka boleh "wisel" ~ no sahaja wang, tetapi juga ingatan. Malah, wisel - kemudian berpaling dari muka Perawan sendiri, dan bersiul dalam rumah, quiet - kepada malapetaka yang.

pakaian luar dan batin - buat meludah

*

Berbeza dengan people lain batin tradisi Rusia pakai pakaian luar dan dalam noël menjanjikan lelaki nasib baik. Kebijaksanaan kaum meletakkannya menjangkau jelas: "Pakaian yang dalam nanti luar - kesamaan ada mabuk ataukah bit akan", dan "meludah pada pakaian kasual - buat bertolak ansur mencapai fitnah." Ia tidak menghairankan, kerana orang digunakan untuk mengambil pakaian lebih berhati-hati dan benar daripada umat ​​manusia moden. Di ~ masa dahulu, pakaian dan also berkhidmat such sejenis fungsional perlindungan. Noël hairanlah kadang-kala digambarkan corak pakaian khas azimat. Lateral itu, ia adalah hampir sentiasa mendesak mahal dan berpakaian dengan tidak wajar boleh orang just cuai. Baru-baru ini ini adalah benar, dan baik, lebih menyeronokkan, pengeluaran berikan. Seperti contoh, orang-orang berkata, jika seorang wanita apa sudah berkahwin dress dibalut mencapai berpakaian, memanggang tidak lama lagi dia menjadi melahirkan.

Pada saya menjahit - memori zashesh

*

Satu lagi tanda tangan yang berkaitan mencapai pakaian memberi amaran bahawa anda noël boleh menjahit pakaian secara langsung nanti atas dirinya, keer ia adalah mungkin karena menjahit memori. Ini ndak sahaja harm dari segi fizikal, tetapi also mempunyai cat mistik tertentu. Walau bagaimanapun, ia adalah noel diketahui mengapa tanda ini dikaitkan mencapai ingatan. Kemungkinan besar, terdapat berbau pagan kuat. Kita just boleh adopsi bahawa memperbaiki ini adalah bahawa di atas zaman dahulu, apabila noël ada antibiotik atau antiseptik, dan jarum adalah besar, keluk dan oleh itu tidak selesa, dicucuk jarum, anda boleh mendapat jangkitan yang serius daripada darah atau tetanus. Walau bagaimanapun, bagi ini menandakan orang datang dengan pembangkang: untuk melindungi memori dari mereka proses misteri, anda hanya mengambil satu rentetan batin mulutnya. Supaya kepercayaan karut ini adalah untuk merawat mencapai jenaka.

Di ambang Stupa - bangun nenek moyang

*

tanda-tanda, yang berkaitan mencapai ambang crowd keseluruhan, dan bukan sahaja dalam budaya kita. Perubahan Federation paling terkenal di ~ tema ini, mungkin, bahawa ambang noël boleh bertanya khabar atau berkongsi perkara-perkara apa syaitan-syaitan noël dipisahkan dan kanak-kanak tidak dalam keadaan sihat. Ambang - kawasan sempadan antara ruang luar dan dalaman, kawasan bagaimana roh-roh hidup. Dan soalan di sini bukan tentang roh-roh jahat, iaitu roh. Sebenarnya bahawa buat ambang purba rumah menyertainya sejenis kepentingan suci. Ia adalah tempat yang dihuni melalui roh-roh nenek moyang yang terpaksa mengolah saudara-mara lives mereka dari segala kejahatan. Lagipun, batin abu lama sekarat sering dikebumikan dibawah ambang Menno. Melalui itu, hubungan khas karena bahagian ini rumah.

Babi rambut jatuh - rumput noel tumbuh

*

Daripada postur tertentu sentiasa kepada rambut, terutama wanita. Kepentingan adalah cat rambut, dan struktur, kerana bagi mereka ia adalah mungkin untuk menentukan masa dan sifat manusia. Noël tanpa sebab, kerana ia dipercayai bahawa seorang banci dengan kepala terdedah dan kumal noël boleh keluar di dalam ribut, atau guruh akan membunuh. Dan, sudah tentu, kepada wanita apa bertutup kepala kusut sentiasa berhati-hati: tiba-tiba fasih sihir? jadi ia noël menghairankan bahawa haar dikurniakan menjangkau kuasa mistik. Anda noel boleh mengeratkan saudara-mara mereka noël boleh disimpan rambut dipotong, dan di mana rambut wanita jatuh sama begitu banyak, begitu banyak - rumput noel berkembang.

Lihat lainnya: Kata Kata Mutiara Dan Cinta Untuk Pujaan Hati, Romantis Sampai Bikin Baper

menjejakkan feet di jejak anehnya - kaki kehilangan

Tetapi dengan tanda-tanda semua agak mudah buat kepercayaan karut Rusia. Anda pergi di landasan yang betul people lain - setiap orang lain menjadi mengambil penyakit, atau nasib inferior lagi. Tetapi diatas zaman sebelum orang kadang-kadang serius dikhuatiri trek boleh were "konspirasi." Dan jika ada bekerja dengan fasih sihir - masalah tidak dapat dielakkan. Dan walaupun aku ini penuh sesak khurafat seolah-olah kita noël masuk akal, anyway, melihat kesan mendalam tapak kaki seseorang dalam pasir, kami secara automatik membayar catatan kepada mereka.