Cara didik anak umur 2 tahun sudah tentu saja berbeza dengan anak umur setahun. Bermula umur inilah tahap usia kuning atau ‘golden age’ seorang anak.

Anda sedang menonton: Cara mendidik anak umur 2 tahun

Kenapa ia mengatakan ‘golden age’? keer ketika ini setiap orang sitem pancaindera anak sudah sempurna dan positif dan mereka mula menggunakan jenuh otak.


Oleh menemani itu penting sekali bagi medang bapa karena mengetahui bagaimana itu? cara betul berpendidikan anak umur 2 tahun. Anak 2 tahun tambahan terkenal kemudian golongan kanak-kanak apa cepat mengamuk ataukah tantrum sehingga digelar oleh pakar perkembangan anak seperti ‘terrible twos’.

Sikap mereka yang sukar dijangka dan difahami membuatkan penuh sesak ibu ayah boleh hilang sabar melayan kerenah si kecil.

Perhatian dari tengah bapa pada usia keemasan ini terutang diperlukan kerana anak di atas umur 2 lima ini mempunyai tahap ingin tahu yang sangat ditinggikan dan dibimbangi jika noël diberi peringatan boleh ancaman kesihatan dan berani mereka.

Ini antara sepuluh cara saya dilatih anak umur 2 lima yang disarankan melalui pakar evolusi anak supaya tumbesaran mereka berjalan dengan baik.

1. Ajar perkara rutin

Si small perlu diajar kebiasaan atau perkara rutin apa ‘simple’. Pada usia ini, anak menyudahi meniru what yang dilakukan oleh orang dewasa baik dari segi percakapan atau pun perbuatan.

Perkara rutin yang perlu diajar mestilah yang baik dan beradab such bersalam rakyat bila berjumpa, memberikan salam, membuang melemparkan di tong sampah, harus baca doa sebelum dan selepas makan. Walaupun mereka belum lancar melakukannya tetapi rutin adab apa diajar itu become terus diingati di otaknya dan praktek sampai dewasa.


IKLAN

*

Mereka belum faham kalau ditengking overhead kesalahan yang dilakukan. Si kecil tidak tahu what yang dilakukan menemani itu adalah salah. Elakkan penggunaan jumlah orang kesat dan teruk terhadap si kecil.

Ia hanya akan merosakkan jiwa dan emosi anak. Ingatlah begitu banyak, begitu banyak herdikan dan tengkingan apa anak terima ini adalah menyebabkan juta sel otaknya rosak. Ia boleh mempengaruhi evolusi kemahiran kognitif, psikomotor anak. Cara terbaik buat mengajar dan membetulkan kesalahan anak umur ini ialah dengan cara berlembut, perlahan, sepenuhnya kasih bayi dan titik pada ajar.

Ingatlah anak umur 2 lima masih kecil lagi dan baru melepasi fasa bayi. Walaupun bisa fizikal mereka nampak sudah terlalu tinggi tetapi penalaran mereka masih pendek.

Lihat lainnya: Cara Mem Beli Token Listrik Via M Banking Bca, Catat Cara Beli Token Listrik Di M

Sikap dicari tahu yang tinggi dan ketidakupayaan untuk mengawal emosi ourselves membuatkan mereka mudah mengamuk kerana tidak tahu bagaimana itu? nak meluahkan perasaan. Hanya kasih sayang dan perhatian dari medang ayah sahaja apa mampu dilatih anak umur 2 lima menjadi individu apa membesar dengan baik.